مقواها، کاغذهای ضخیم به شمار میآیند که در تولید آنها از الیاف سلولزی استفاده میشود. معمولاً این الیاف از ضایعات کاغذ، چوب و… ایجاد میگردند. امروزه مقواها در مدلهای مختلفی تولید میگردند که هر یک از کاربردهای مختلفی برخوردار هستند، از جمله این مقواها میتوان به مقوای چکشی، مقوای گلاسه، مقوای کرافت و… اشاره کرد. میتوان گفت یکی از پرکاربردترین مقواهای موجود در بازار را مقوا چکشی میباشد.
بافت متفاوت و منحصر به فرد این مقوا، ویژگیهای متنوعی به این محصول بخشیده است، از این رو مقوا چکشی متقاضیان زیادی دارد. بنابراین ما در مقاله مقوا چکشی چیست، به بررسی این مدل مقواها میپردازیم، همچنین انواع مقوا چکشی، کاربردها و ویژگیهای متنوع این مقواها را ذکر میکنیم. بنابراین اگر میخواهید مقواهای چکشی را بشناسید، حتماً تا انتها این مقاله را دنبال کنید.
مقوا چکشی چیست
مقوای چکشی چیست؟ چطور ساخته میشود؟ اگر شما هم با این سوالات مواجه شدهاید، بهتر است بدانید این محصول نمونهای از ضخیمترین مقواهای موجود در بازار میباشد که بر سطح خود از ناهمواریها و برجستگیهای برخوردار است که اثر آنها بسیار شبیه به اثر چکش بر فلز میباشد، به همین دلیل به آنها مقوای چکشی میگویند. معمولاً طی فرآیندی به نام کالندینگ برجستگیهای چکش مانندی بر سطح این مقواها ایجاد میشود، در حقیقت با عبور این مقواها از غلطکهای مخصوص طرحهای برجستهای بر سطح این مقواها تولید میگردد.
امروزه انواع مقوا چکشی در رنگها و گرماژهای متنوعی توسط برندهای معتبر نظیر اشتنباخ، فابریانو، فاوینی و… ایجاد گردیده که میتوان گفت مقوای چکشی سفید رنگ از پرکاربردترین این محصولات میباشد که با گرماژهای گوناگونی همچون ۲۵۰ تا ۶۰۰ گرم در هر متر مربع تولید میشود. این محصولات با توجه به ضخامت مناسبشان نسبت به سایر مقواها در برابر نفوذ آب و مایعات از مقاومت بالایی برخوردار هستند.
کاربردهای مقوا چکشی
از آنجایی که انواع مقواهای چکشی از گرماژ مناسبی برخوردار هستند و بافت چکشی و لانه زنبوری آنها موجب شده تا میزان رنگپذیریشان بالاتر برود، امروزه این مقواها از کاربردهای متنوعی در انواع تکنیکهای نقاشی همانند آبرنگ، گواش، اکریلیک، کالیگرافی و… برخوردار میباشند، چرا که در این مقواها میزان جذب آب و مایعات بسیار بالا است، بدون آن که دچار آسیبدیدگی خاصی شوند. همچنین استفاده از این نوع مقواها در نقاشی و طراحی موجب دادن عمق و بعد خاصی به آثار هنری میگردد. به همین جهت بسیاری از هنرمندان برای خرید مقوا آبرنگ به انتخاب مقوای چکشی در گرماژ مناسب میپردازند.
میتوان یکی دیگر از کاربردهای مقوای چکشی را برای مصارف کلاژ و میکسمدیا بیان کرد، از آنجایی که این مقواها از استحکام و مقاومت بالایی برخوردارند، به همین جهت مقوای چکشی برای چسباندن لایههای گوناگونی از عکس، پارچه، کاغذ و… گزینه ایدهآلی میباشد.
همچنین مقواهای چکشی قابلیت این را دارند که در صنعت کارتسازی و اسکرپبوک به کار گرفته شوند، بنابراین جهت ساخت انواع کارتهای دعوت، تبریک و صفحات اسکرپبوک مورد استفاده قرار میگیرند، علاوه بر این با توجه به قابلیت جذب رنگ در این مقواها، میتوان به راحتی با ابزارهای تزیینی مختلفی نظیر مهر، اکلیل و روبان به تزیین این مدل مقواها پرداخت.
مقوای چکشی باب استفاده در ساخت ماکت، انواع مجسمه و اشیای سهبعدی دکوراتیو میباشد، از آنجایی که این مقواها استحکام بالایی دارند، به همین جهت در برابر پارگی و خمشدگی مقاوم هستند و به خوبی فرم میگیرند. همچنین گرماژ مناسب مقوای چکشی باعث گردیده تا بتوان از آنها جهت ساخت جلد دفترچه، کتاب و… استفاده نمود، از طرفی ضخامت بالایی این مقوا موجب شده تا این محصول از محتویات داخل کتاب، بسته و… به خوبی نگهداری کند. به همین دلیل است کاربردپذیری مقوای چکشی روز به روز بیشتر گردیده و امروزه در صنعت بستهبندی و جعبهسازی محصولات متنوعی همانند لوازم آرایشی، ظروف شیشهای، تزیینی، ساخت جعبههای فانتزی و… از این مقواها استفاده فراوانی میشود.
انواع مقوا چکشی
معمولاً مقواهای چکشی با توجه به مصارف متعددشان از کاربردهای مختلفی برخوردار هستند، به همین جهت این مقواها محدود به یک نمونه نیستند و از انواع مختلفی برخوردارند، از این رو قیمت مقوا چکشی هم در نمونههای مختلف با یکدیگر متفاوت است. میتوان گفت به طور کلی مقوا چکشی براساس رنگ، گرماژ و بافت به سه گروه تقسیمبندی میشوند که به قرار زیر هستند:
انواع مقوای چکشی براساس رنگ
- مقوای چکشی سفید: این مقوا از متداولترین مقواهای موجود در بازار میباشد که از کاربردهای زیادی برخوردار است.
- مقوا چکشی کرم: مقوای چکشی کرم حالت گرم و طبیعی نسبت به مقواهای سفید رنگ دارد، از این رو ظاهری قدیمی و کلاسیک ایجاد میکند و در کارتسازی، نقاشی و طراحی به کار گرفته میشود.
- مقوا چکشی قهوهای: این مقواها نیز حالت گرم و طبیعی دارند و جهت ساخت مجسمهها، اشیاء دکوراتیو، جعبه، اشیاء تزیینی و… مورد استفاده قرار میگیرند.
- مقوای چکشی مشکی: این مقوا هم جهت ایجاد کنتراست، طراحی، کلاژ و برجسته نمودن جزئیات در نقاشی به کار میرود.
انواع مقوا چکشی براساس گرماژ
- مقوای چکشی نازک با گرماژ ۲۸۰ تا ۳۰۰ گرم: از این نوع مقوا برای نقاشیهای ظریف، کاردستیهای سبک، کارتسازی و طراحی استفاده میگردد.
- مقوای چکشی متوسط با گرماژ ۳۵۰ تا ۴۰۰ گرم: این نوع مقواها نیز کاربردهای گستردهای دارند، به طوری که در صنعت جلدسازی، ساخت کلاژ، آبرنگ، گواش و… به کار میروند.
- مقوای چکشی ضخیم با گرماژ۴۵۰ به بالا: جهت مصارفی که نیاز به مقواها با استحکام بالاتر است، از این نوع مقواها استفاده میگردد، بنابراین در صنعت بستهبندی، جعبههای کادویی، ساخت اشیاء دکوراتیو سهبعدی و… این مدل مقواها به کار میروند.
انواع مقوای چکشی بر اساس بافت
- مقوای چکشی ریز بافت: این مقواها از سطحی با بافت ریز و صاف برخوردار هستند، بنابراین جهت نقاشیهای بسیار ریز و طراحیهای ظریف استفاده میگردند.
- مقوای چکشی بافت متوسط: این نوع مقواها از سطحی با برجستگیها کم تا متوسط برخوردارند و جهت ساخت ماکت، کاردستی، کلاژ و… به کار میروند.
- مقوا چکشی با بافت درشت: میزان ناهمواریها و برجستگیها در این مدل مقواها بیشتر است، بنابراین مقوای چکشی بافت درشت جهت استفاده در مجسمهسازی، ساخت اشیاء دکوراتیو، کلاژ و… بسیار مناسب میباشند.
مزایای استفاده از مقوای چکشی چیست
معمولاً بسیاری از صنایع همانند چاپ، بستهبندی، نقاشی و… به انتخاب مقواهای چکشی میپردازند، چرا که بکارگیری این مقواها مزیتهای فراوانی برایشان به همراه دارد. بنابراین میتوان برخی از مزایای استفاده از مقوای چکشی را این چنین بیان کرد:
- مقواهای چکشی ظاهر زیبا و چشمنوازی دارند، به همین جهت برای انواع کارهای هنری مناسبند.
- این مقواها توانایی جذب رنگ فراوانی دارند، از این رو در سبکهای متنوع نقاشی و طراحی به کار میروند.
- مقوای چکشی نسبت به مقواهای معمولی ضخامت و استحکام بالاتری دارد.
- داشتن مصارف متعدد از دیگر مزایای مقوای چکشی میباشد.
- این مقواها امکان بازیافت را دارند، از این رو به حفظ محیط زیست کمک میکنند.
- مقواهای چکشی از رنگها و بافتهای مختلفی برخوردارند.
- مقواهای چکشی نسبت به سایر متریالها از قیمت مناسبی برخوردار است.
نکات مهم برای استفاده از مقوا چکشی چیست؟
با توجه به این که مقوای چکشی بافت برجسته و لانه زنبوری دارد و از کاربردهای فراوانی برخوردار است، توانسته نظر بسیاری از مشتریان را به خود جلب کند. اما به هنگام استفاده از این نوع مقواها باید نکات مختلفی را در نظر گرفت. بنابراین برخی از مهمترین نکات استفاده از مقوای چکشی را میتوان این چنین بیان کرد:
- این مقوا از گرماژهای مختلفی برخوردار است، هنرمندان باید با توجه به نیاز خود به انتخاب مقوای چکشی در گرماژ مناسب بپردازند.
- مقوای چکشی رنگهای گوناگونی دارد، مشتریان براساس سلیقه و نوع کاربرد آنها باید به انتخاب این مقواها در رنگ مناسب بپردازند.
- بهتر است بافت مقوای چکشی متناسب با نوع تکنیک هنری افراد انتخاب شود.
- به هنگام برش مقوای چکشی باید از ابزار مناسبی همانند قیچی و کاتر استفاده کرد.
- مقوای چکشی باید در مکانی خشک و خنک نگهداری شود تا دچار خمشدگی و تابخوردگی نگردد.
خصوصیات مقوا چکشی خوب
مقواهای چکشی با ظاهر خاص و منحصربفردی که دارند، از کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف برخوردار هستند. البته انواع مقواهای چکشی دارای ویژگیهای متنوعی میباشند، مثلاً ظاهر و بافت خاص این مقواها یکی از ویژگیهای خاص آنها محسوب میگردد، چرا که این مقواها از سطحی ناهموار و برجستهای دارند که سایه و روشنهای متنوعی بر سطح این محصول ایجاد کرده است.علاوه بر این برخورداری از ضخامتهای مختلف، یکی دیگر از ویژگیهای مقواهای چکشی میباشد، معمولاً این مقوا در ضخامتهای ۳۰۰،۴۰۰،۶۰۰ و… تولید میشود که هر کدام از آنها جهت مصارف مختلفی به کار میروند.
یکی دیگر از ویژگیهای برجسته مقوای چکشی تنوع رنگی آنها میباشد، معمولاً این مقواها در رنگهای کرم، سفید، مشکی و… تولید میشوند تا مشتریان با توجه به نیاز و سلیقه اشان امکان تهیه آنها را در رنگ مورد نظر داشته باشند. علاوه بر این مقوای چکشی از رنگپذیری بالایی برخوردار است، بنابراین جذب رنگ بالا در این نوع مقواها امکان استفاده از آنها را در صنعت چاپ، طراحی و نقاشی وسیعتر نموده است.
از دیگر ویژگیهای مقواهای چکشی میتوان به کاربردپذیری بالایی این مقواها اشاره کرد، بدین ترتیب این مقواها در ساخت کاردستی، صنعت بستهبندی، جعبههای فانتزی و… بسیار به کار گرفته میشوند.
مقواهای چکشی در مدلهای و نمونههای مختلفی تولید میگردند، معمولاً مشتریان به هنگام خرید این مقواها براساس نیاز خود باید به انتخاب بهترین و باکیفیتترین آنها بپردازند. بنابراین میتوان برخی از ویژگیهای مقوای چکشی خوب را به صورت زیر بیان نمود:
- بهترین مقواهای چکشی از الیاف سلولزی مقاوم و خالص تولید شدهاند.
- مقواهای چکشی خوب با توجه به نوع کاربردشان ضخامتهای متنوعی دارند.
- بهترین مقواهای چکشی از تراکم بالایی برخوردارند که فشردگی الیاف در آنها موجب دوام و استحکام بالایی این مقواها شده است.
- بهترین مقواهای چکشی سطحی صاف و یکنواخت، بدون هیچ گونه موج و ناهمواری غیرمعمولی برخوردارند.
- این مقواها به راحتی جوهر را جذب میکنند و قابلیت چاپ بالایی دارند.
- امکان برش مقواهای چکشی خوب به راحتی صورت میگیرد.
- بهترین مقواهای چکشی پوششی از جنس فویل، پلاستیک و لاک دارند که ظاهر مناسبی به آنها میبخشد.
- انواع مقواهای چکشی در مدلهای ساده و طرحدار تولید میگردند.
- مقوای چکشی خوب به راحتی از امکان بازیافت برخوردار میباشد.
- تنوع رنگی در مقواهای چکشی باکیفیت و خوب بیشتر دیده میشود.
جمع بندی
مقوای چکشی که با نامهای مقوای هاموری یا برجسته نیز شناخته میشود، جزء مقاومترین و باکیفیتترین مقواهای موجود در بازار میباشد که سطحی ناهموار و چکشی مانند دارد، این محصول در تنوع رنگی و گرماژهای مختلفی تولید میشود، به همین جهت از مصارف متعددی برخوردار میباشد. میتوان برخی از کاربردهای مقوا چکشی را در صنایع گوناگون همانند بستهبندی، جعبهسازی، دکوراسیون، چاپ، صنایع دستی و… بیان کرد. بهتر است مشتریان برای تهیه مرغوبترین مقواهای چکشی، به فروشگاههای معتبر مراجعه نمایند. این فروشگاهها انواع مقواهای چکشی را در گرماژها، بافتها و رنگهای مختلف از برندهای مشهور و معتبر جهانی عرضه میکنند تا بتوانند رضایت مشتریان خود را بدست آورند.