
هر فردی که دانشآموخته یا دانشجوی رشتههایی چون گرافیک و نقاشی باشد یا حرفهای در این حیطه داشته باشد، همچون طراحان قطعاً با دنیای رنگها و انواع پارچه سروکار دارد. برای کار و ایجاد طرح بر روی پارچه (هر نوع پارچهای مانند پارچه انواع روتختیها، لباسها، رو بالشی، پرده و …) اکثراً از دو نوع رنگ یعنی رنگ پارچه و رنگ اکریلیک استفاده میکنند. کیفیت بالا و ماندگاری دو شاخصه اصلی در دنیای پارچه و لباس هستند.
پس اگر میخواهید طراح موفق و آینده داری باشید، لازم است بدانید چه نوع رنگی مناسب رنگ آمیزی و ایجاد نقوش بر روی اجناس پارچهای است. با آزمون و خطا و مقایسه ویژگی رنگها میتوانید به این نتیجه برسید که کار با چه نوع رنگی، جلوه طبیعیتری دارد و آسیبی به لطافت و الیاف پارچه نمیرساند، همچنین با انواع پوستها سازگاری دارد و موجب بروز حساسیت نمیشود.
خیلی از محصلان حتی تازه فارغالتحصیلان این حرفه فرق رنگ پارچه با اکریلیک را نمیدانند و گمان میکنند همین که هر دو نوع را میتوان جهت چاپ طرح و ایجاد رنگ روی پارچه استفاده کرد، دیگر تفاوتی میان آنها وجود ندارد. ما نمیخواهیم بدون ادله کافی برتری یکی را بر دیگری توضیح دهیم، به همین دلیل در ادامه به طور کامل به تشریح فرقهای بین این دو نوع رنگ میپردازیم تا شما خود پی به ویژگیهای برتر یکی از آنها ببرید.
تفاوت رنگ پارچه و رنگ اکریلیک چیست؟
دانشجوها و طراحان جوان و تازه کاری که تجربه کافی در هنر طراحی بر روی پارچه را هنوز کسب نکردهاید به این نکته توجه کنید که تفاوت رنگ پارچه و رنگ اکریلیک یک مورد جزئی نیست که بتوان از آن چشم پوشی کرد. رنگهای پارچه همانطور که از نامشان پیدا است مخصوص کار و پرداخت شدن بر روی پارچه هستند و به دلیل منعطف بودن به شما اجازه میدهد به راحتی رنگ را به هر شکل و نقشی فرم دهید.
قدرت چسبندگی و مقاومت در برابر حرارت رنگهای پارچهای به حدی است که بتوان به راحتی پارچه را شستشو داد و اتو کرد. خشک شدن فوری و استحکام عالی از شاخصههای اصلی رنگهای اکریلیکی است که موجب شده هنگام اجرا و پرداخته شدن روی پارچه، کارایی و دوام نداشته باشند. به طوری که حتی نمیتوان طرحهای سایهدار و شکیلی را بر روی پارچه اجرا نمود. ترک برداشتن و پخش شدن رنگ، هنگام شستن و اتو کردن از دیگر نقاط منفی رنگ اکریلیک است؛ یعنی پارچههایی که با اکریلیک کار شدهاند هیچگاه نباید شسته و اتو شوند و حتی کِش بیایند یا در قسمتهایی که رنگ وجود دارد تا شوند؛ چرا که حالت و کیفیت اولیه خود را از دست میدهند.
بهتر آن است از رنگ اکریلیک برای پارچههایی استفاده کنید که نیاز به شستوشو ندارند؛ اما پارچههایی که برای فعالیتهایی همچون لباس دوزی بکار میروند بهتر است با رنگ پارچه طراحی شوند تا در طولانی مدت قابل استفاده باشند. در ابتدا ذکر کردیم چنانچه میخواهید در هنر و حرفه پیروز شوید باید ابتدا ویژگیها و نقاط قوت رنگها را بشناسید، آنگاه با استناد بر آنها کار خود را آغاز کنید. با پی بردن به تفاوت رنگ پارچه و رنگ اکریلیک متوجه می شوید که تنها رنگ آمیزی و ایجاد چند شکل بر روی پارچه مهم نیست، بلکه ماندگاری پارچه است که موجب ماندگاری شما نیز در عرصه رقابت میشود.
خرید رنگ پارچه اصل از معتبرترین برندهای خارجی و ایرانی، با تضمین کیفیت و قیمت
رنگ پارچه مختص و ویژه برای کار بر روی پارچه ساخته شده است در حالی که کارایی اصلی رنگ اکریلیک ایجاد طرح و نقوش بر روی پارچه نیست. این دو رنگ به قدری تفاوت و ساختار مجزایی دارند که نمیتوان ویژگی و مزایایی که رنگ پارچه دارد، به نوع اکریلیکی نسبت داد. برای درک و فهم بیشتر این موضوع و اینکه شما خود با جزئیات این دو نوع رنگ آشنا شوید در ادامه عمده تفاوت رنگ پارچه و رنگ اکریلیک را بیان میکنیم.
نوع چسبندگی
مواد متصل کنندهای که در ساختار رنگهای اکریلیکی و پارچه بکار رفتهاند کاملاً مجزا هستند، بهطوری که رنگ پارچه بعد از اجرا بر روی کار کاملاً به نواحی درونی و اصطلاحاً تاروپود پارچه نفوذ میکند. آنگاه خشک و به پارچه متصل میشود در حالی که انواع اکریلیک اینگونه نیستند؛ زیرا همانطور که اشاره شد ویژه کار بر روی پارچه نیستند و بلافاصله پس از اجرا بر روی سطح خشک میشوند و زمان سفت شدن اکریلیک آنقدر سریع است که فقط بر لایه سطحی و بیرونی کار میچسبد.
نیاز به چسب
گاهی برخی از طراحان برای استحکام و دوام بیشتر رنگهای اکریلیکی از مواد چسبنده مخصوصی همچون بایندر، استفاده میکنند در حالی که راه حلی غلط است و فقط موجب میشود درصد پلاستیک این نوع رنگ بالا رفته و ضخامت آن بیشتر گردد. چنین روشی در نهایت موجب تسریع روند خشک شدن رنگ، همچنین بیکیفت شدن طرح نهایی شود، رنگ پارچه اما خود به طور طبیعی قدرت چسبندگی بالا و مستحکمی دارد و نیازی نیست به صورت مصنوعی سعی در بالا بردن مقاومت و قدرت چسبندگی آن نمود. چنین ویژگی در میان انواع رنگها، نادر و بسیار ارزشمند است.
دوام و ماندگاری
به جهت اینکه رنگ اکریلیک چسبندگی فوری دارد، فقط لایههای سطحی پارچه را در بر میگیرد، همین علت موجب میشود پس از اولین شستوشو طرح و نوشته پارچه کیفیت و شکل اولیه خود را از دست دهد. این در حالی است که رنگ پارچه اگر به درستی و به روش صحیح بکار رفته باشد، اصلاً چنین اتفاقی رخ ندهد یعنی از کیفیت طرح پارچه با شستوشوی مداوم نیز کاسته نمیشود.
کیفیت و زیبایی
کیفیت بالا بعد از اجرا و خشک شدن طرح یکی از فاحشترین تفاوت رنگ پارچه و رنگ اکریلیک است. نقوشی که با رنگ پارچه به وجود آمده اند، پس از خشک شدن بسیار طبیعی و زیباتر از رنگهای اکریلیکی هستند. دلیل آن هم شفاف و زیبا ماندن رنگهای پارچهای بعد از خشک شدن است در حالی که انواع اکریلیک بلافاصله پس از اجرا مات و کدر میشوند.
باز بودن دست طراح برای اجرای انواع طرح هاب
همانطور که پیشتر اشاره شد، برعکس رنگ پارچه که دیر سفت میشود رنگهای اکریلیک زود خشک میشوند و همین علت موجب میشود طراح نتواند طرحهای خاص و زیبایی را اجرا کند و از ترفندها و تواناییهای خود همچون سایه انداختن استفاده کند و مجبور است به سادهترین ساختار و شکلها بسنده کند.
مقاومت در برابر گرما و سرما
از عمده ویژگی رنگ پارچه دوام در برابر شستوشو در آب گرم یا سرد همچنین اتو شدن است؛ اما پارچههایی که با اکریلیک تزیین و چاپ شدهاند هنگام اتو شدن، رنگ نقاطی که با اکریلیک نقشبندی شدهاند پخش و ترک گونه میشوند و سرانجام، جلوه بصری ناپسندی را بوجود میآورند. اکریلیک به قدری سفت و خشک میشود که با اولین شستوشو نیز پارچه کاملاً واضح ترک دار میشوند.
جمع بندی
این نکته را مدنظر داشته باشید که هر نوع رنگ نقاشی (مخصوص کار بر روی پارچه یا نقاشی) را باید از مکانهای معتبر و مطمئن خریداری کرد تا نهایتاً انواع رنگ با کیفیت را بتوان خریداری نمود. همچنین از لحاظ هزینه نیز پول اضافی جهت خرید رنگ بیکیفیت پرداخت نشود و پیشنهاد ما مراجعه به سایت لذت نقاشی است. در این فروشگاه شما خود متوجه تنوع محصول و قیمتهای متعارف و انواع رنگهای باکیفیت خواهید شد. به گونه ای که خرید و انتخاب رنگ در این سایت بسیار آسان و بهصرفه است.